Bowling – družabna igra

 

bowling_trebnje1

Bili smo na bowlingu in bilo je super! Res je, da smo bili na bowlingu do sedaj samo nekajkrat in da so bili meti naše ekipe velikokrat mimo in seveda točkovni izkupiček precej nizek, pa kljub temu, bilo je zelo zabavno! V nadaljevanju si lahko preberete nekaj več o bowlingu, igri, ki je k nam prispela iz ZDA. Za Vas smo izbrskali tudi nekaj podatkov o samem točkovanju, pravilih, zgodovini... Ogledate pa si lahko tudi video naših uspešnih in neuspešnih metov.

 


Zgodovina bowlinga
sega vse do kamene dobe. Prve dokaze o tem so našli Britanski arheologi v Egiptu leta 1930. Seveda pa obstajajo razlike med igro, ki jo poznamo danes in vsemi preteklimi različicami. Bowling je danes po svetu izredno razširjen in priljubljen, saj je samo na primer v ZDA registriranih v različnih kategorijah več kot 17 milijonov igralcev. Prav Američani, ki so bowling izumili, so ga tudi raznesli in popularizirali po svetu, posebno po drugi svetovni vojni, ko so v vojaških oporiščih, ki so jih imeli v različnih državah, postavljali tudi bowling igrišča.

 

 

 

Pravila bowlinga poenostavljeno

V rokah imamo kroglo s tremi luknjami (za palec, sredinec in prstanec) in pred sabo postavljenih 10 kegljev. Cilj je torej zadeti keglje in jih vse podreti. Na voljo imamo dva poskusa v vsakem okvirju (angleško frames). V kolikor podremo vseh 10 kegljev v prvem poskusu vsakega okvirja, ki jih je 10, potem smo dosegli popoln met (angleško strike). V tem primeru drugega meta v tem okvirju nimamo, kajti vse keglje smo podrli s prvim metom. V primeru, da s prvim metom podremo samo nekaj kegljev, ali celo nobenega, imamo na voljo še en met. Če s tem drugim metom v okvirju podremo vse keglje smo torej počistili (angleško spare). Spare in strike, pa imata velik pomen pri točkovanju.

 

 

 

Točkovanje

Igra se sestoji iz desetih okvirjev. Igralec odigra dve krogli v vsakem od prvih devetih okvirjev, razen če je s prvo kroglo podrl vseh 10 kegljev (strike). V desetem okvirju igralec vrže tri krogle, če je podrl strike ali spare (dve krogli za 10 kegljev). Vsak okvir mora biti dokončan v pravilnem vrstnem redu.

tockovanje_bowlinga

Štetje je sploh nekaj posebnega, ni dejansko seštevanje podrtih kegljev, pač pa obstaja bonifikacijski način štetja.

Število podrtih kegljev pri prvem metu krogle se zapiše v manjši kvadratek v zgornjem levem kotu okvirja, število podrtih kegljev pri drugem metu krogle se zapiše v desni zgornji kot okvirja, razen kadar igralec podre strike (vseh 10 kegljev v prvem metu). V primeru, da nobeden od preostalih kegljev pri drugem metu v okvirju ni bil podrt, se le-to označi z znakom ( - ). Seštevek obeh metov v okvirju se takoj zapiše kot rezultat okvirja.

 

Strike je situacija, v kateri je polna postavitev kegljev podrta s prvim metom v okvirju. Zapiše se kot ( X ) v manjši kvadratek v zgornjem levem kotu okvirja v katerem je bil met izveden. Seštevek enega strike je 10 plus število podrtih kegljev z naslednjima dvema metoma, katera sledita prvemu strike-u.

Dva zaporedna strike-a sta double. Seštevek za prvi strike je 20 plus število podrtih kegljev z naslednjim metom, ki sledi drugemu strike-u.
 
Trije zaporedni strike-i so triple. Seštevek za prvi strike je 30 in se zapiše v prvi okvir. Da igralec doseže maksimalen rezultat 300, mora zadeti vseh 12 strike-ov zaporedoma.
 
 

 

 

Učinek na telo

V kolikor niste redni igralec bowlinga ali fizično fit, lahko pričakujete nekaj rahlih bolečin naslednji dan po igranju, še posebej po več igrah. Najpogosteje je na »udaru« predel kolka in seveda roka s katero mečete kroglo. Pazite pa, da igrate s pravo kroglo in da ima krogla dovolj velike luknje za vaše prste. Raje izberite kroglo z malo večjimi luknjami kakor premajhnimi, saj vam lahko otečejo prsti.

 

 

 

Bowling – šport in druženje

Bowling je predvsem šport za druženje, vendar ne bodite presenečeni, če vas že po prvi odigrani igri tako zelo povleče notri, da si ga boste želeli igrati tako rekoč vsak dan! Je odlična popestritev in kaj kmalu se vam utegne zgoditi, da boste začeli premišljevati tudi o tem kako izboljšati svoje rezultate. Seveda pa je bowling predvsem priložnost za druženje s prijatelji, sodelavci, sorodniki, saj je zelo enostavno in zabavno. Preprosto primeš kroglo in jo zalučaš proti kegljem! Seveda lahko pričakujete tudi, da bo šlo prvih nekaj poizkusov mimo. Pa vendarle, zelo je zabavno. Povabite prijatelje na bowling, zagotovo se boste zabavali! Oglejte si še spodnji video, ki prikazuje samo  vzdušje (predvsem glasbeno) skozi večer na bowlingu.Ocenite ta članek:
( Število glasov: 8 )

Objavite povezavo do tega članka na Facebooku