Na 'presni' ni bolezni

fruit_baner_sadje

Po definiciji je presno prehranjevanje vsako prehranjevanje, kjer se zaužije hrana točno taka kot je v naravi, torej neobdelana (brez kuhanja, soljenja, vlaganja…).

Zakaj presna prehrana?

Če malo pomislimo smo vendarle ustvarjeni v naravi, kakor vse kar je organskega. Imamo podobne prehranske navade kot živali, čeprav se povzdigujemo na piedestal kot nekaj več. Vendar le ne odstopamo toliko od živalskega sveta, kot si včasih zamišljamo. Pa vendar, naša prehrana je vsekakor močno drugačna. Je po večini termično ali kako drugače obdelana. Zakaj je tako obdelana je zgodba zase. Najbolj verjetna se zdi praktičnost zaradi skladiščenja in konzerviranja ali pa zaradi lažjega zaužitja. Verjetno je šele na koncu večji užitek (relativno) ob uživanju razno raznih okusov in vonjav. Govorimo namreč o obdobju skozi človeško zgodovino. Če se strinjamo seveda, da imamo prednike v jamskem človeku, ki je lovil svoj plen in ga tudi pojedel. Ali pa če se ozremo k našim daljnim sorodnikom gorilam. Opazili bomo, da ne kuhajo…

Prva točka »zakaj« bi se lahko glasila: ker se zdi presno prehranjevanje naravno.

Opažanja ljudi, ki se prehranjujejo presno so v veliki meri podobna. Največkrat pozitivna, ne vedno. Ogromno je primerov, ko so se ljudje s pomočjo »vrnitve v naravo« rešili tudi tako zahtevnih bolezni, kot je rak. Morda se sliši neverjetno, da lahko nekdo premaga tako zahrbtno bolezen, kot je rak z nekaj jabolki in bananami mar ne? Menim, da temu ni ravno tako in k »zmagi« prispeva še največ psihična stabilnost in moč vere. V kolikor si mislite, super .. grem na presno prehrano in vse moje zdravstvene težave se bodo rešile, se verjetno zelo motite. Vsaj po mnenju pisca tega prispevka. Skozi prebiranje razne literature in obiskovanje forumov (eden izmed odličnih je Presni Svet – obiščite ga), se vedno bolj in bolj zdi pomembno psihično stanje posameznika. Naj se le-ta prehranjuje še tako zdravo, to ni vedno dovolj. Vsekakor pa korak k bolj zdravemu načinu življenja vpliva na nas zelo pozitivno in lahko pomeni tisti odločilni korak, ko začnemo verjeti, da nam to lahko zelo pomaga in ko zares v nekaj močno verjamemo, ko imamo tisto pravo vero, da smo na pravi poti, potem premikamo gore. Tako se tudi sami lahko pozdravimo, vendar, moramo verjeti…

Druga točka »zakaj« bi se lahko glasila: ker bomo našli nekaj v kar bomo verjeli, da nam lahko pomaga. Nekaj kar je že pomagalo drugim.


Kaj pa razno razne »študije« o tem kaj človeško telo potrebuje, koliko vitaminov, koliko rudnin, vlaknin…, katerih prehranskih lestvic se moramo držati?

Odgovor se glasi:

Zakaj slon, lev, kača ali pa želva ne umrejo glede na to, da jim nihče ni povedal koliko vitaminov dnevno morajo zaužiti? Čudno a ne?

 

Osebne izkušnje s presnojedstvom

Pisec članka se je precej poglobil v prispevek in se sam podal na pot presnega prehranjevanja.
Kot prvo vas mora nekdo ali nekaj za ta »podvig« navdušiti oz motivirati. Lahko, da je to vaš prijatelj ali prijateljica in se vam bo zdelo »kul«. Lahko da imate zdravstvene težave in si boste rekli bom pa poskusil še to, če sem že marsikaj (za zdravstvene težave je na začetku še najboljši post). Lahko, da preberete članek, ali pa delate raziskavo. Ni pomembno. Poskusite, kaj dosti ne morete izgubiti, no morda le nekaj kilogramov :-)

Obstaja celo presna torta ... kakor tudi presna pica

 

Kot rečeno sem tudi sam poizkusil presno prehranjevanje. Zakaj govorim v preteklem času? Ker ga trenutno ne prakticiram. Vsekakor se še zdaleč ne prehranjujem popolnoma nezdravo, le presno ne. Prebral sem si knjigo »Hočeš biti zdrav? Proč s kuharskim loncem, Helmut Wandmaker« in se je začelo…

Najprej, kaj jesti?

Ogromno napotkov je seveda v knjigi, kakor tudi na spletnem forumu Presni Svet. In sem se držal osnovnih napotkov (čim manj mešanja različnega sadja pri enem obroku). Prve dni me je srednje močno bolela glava. Po nekaj dnevih je minilo in takrat se je začelo počutje močno izboljševati. Res je bilo nekaj več energije skozi dneve in kasneje tedne, a tudi več utrujenosti proti večeru. Prav neverjetno je bilo, da sem bil že ob 9. uri zvečer že tako zelo zaspan ob dejstvu, da hodim spat zelo pozno. Redkokdaj pred 1. uro zjutraj. Striktno sem se držal presnega prehranjevanja več kot mesec dni. V tem času sem izgubil kar nekaj kilogramov. Vendar po nekaj začetnih tednih se teža ustali in nič več ne pada. Zvečer sem hodil prej spat, a to se je seveda poznalo pri jutranji spočitosti, kar je bilo zelo dobrodošlo! Kljub vsem dobrim stranem, pa je bila moja »vera« v presno prehrano prešibka, na mojo veliko žalost. Spoznal sem, da mi več pomeni slasten okus pice, kot pa vrhunsko zdravje! No nisem padel nazaj v kuhano prehrano 100%, le na presni prehrani nisem bil več in vprašanje če kdaj bom. Izkušnja mi je precej pomagala. Če ne drugega sedaj pojem veliko več sadja in zelenjave.

 

Še opazka.
Po mesecu in pol presne prehrane sem pojedel pico in bilo mi je zelo slabo. Telo se je že prilagajalo in delno prilagodilo novemu načinu prehranjevanja, potem pa šok! Testo, sir in ostali dodatki na ta »sadni« želodec! Ubogi želodec. No po nekaj urah se je umiril in prebavil to pico. In šele tedaj sem opazil, da za nekaj trenutkov užitka tako rekoč zavračamo zdravo življenje. Pa ni samo pri prehrani tako. Na splošno v življenju je vedno na tehtnici na eni strani užitek in na drugi kaj za to zastavimo.

Kaj pa vam, je pomembnejši užitek ali zdravje?


Oglejte si tudi video uspešnega ultramaratonca, ki tekmuje v tem napornem športu "zgolj" na presni prehrani.

 

 

 

Za Vas raziskoval in uredil Oliver Savijani.Ocenite ta članek:
( Število glasov: 6 )

Objavite povezavo do tega članka na Facebooku