Lokostrelstvo

Predstavljamo športne panoge

jim-tunell-native-american-bow

Le kdo ne pozna slavnega lokostrelca Robina Hooda, ali pa številnih Ameriških filmov o spopadih med Kavbojci in Indijanci, kjer so se največkrat Indijanci borili s pomočjo lokov in puščic. Lahko bi šli še dlje v zgodovino in ugotovili, da ima lokostrelstvo dolgo tradicijo; predvsem zaradi lovljenja plena, a verjetno tudi za obrambo pred napadalci...

Lokostrelstvo se, zapisano kot športna zvrst na raznovrstnih tekmovanjih sklopa iger, prvič pojavi na antičnih olimpijskih igrah leta 776 pred našim štetjem v Atenah.

Ta tradicija se nato na istem mestu odvija prihodnjih 1170 let. V času iger so ustavili vse sovražnosti in vojskovanja ter tekmovali le v športu. Angleži so v srednjem veku že kar tradicionalno po krajih organizirali lokostrelske turnirje. V času vladavine Henrika I (1100 - 1135), do vladavine Elizabete I (1558 - 1603) pa je bila vadba lokostrelske veščine celo obvezna.

 

Prvi lokostrelski klubi so se ustanavljali že v 13. in 14. stoletju, sicer pa je bil najstarejši lokostrelski klub ustanovljen leta 1381 v Bruxllesu z imenom Le Grand Serment Royal de Saint Sebastian in deluje še dandanes. Sledili so mu klubi v Edinburgu leta 1676, v Toxophilitu leta 1781, v Ardenu leta 1785 in v Londonu leta 1787 z imenom Royal Toxophilite Society. V Franciji je bil prvi lokostrelski klub ustanovljen leta 1675 z imenom Compagnia Fotainebleau. Na Škotskem se prvi klub iz leta 1678 imenuje Royal Company of Archers. Prvo lokostrelsko društvo v ZDA je ustanovljeno leta 1828 v Philadelphiji, medtem ko je ameriška nacionalna zveza NAA ustanovljena leta 1879. V Angliji ustanovijo nacionalno zvezo GNAS nekoliko prej in sicer leta 1861. V 19. stoletju so k novemu razcvetu lokostrelstva mnogo prispevali zlasti Belgijci in Skandinavci.

Na olimpijskih igrah se je lokostrelstvo prvič pojavilo leta 1900 v Parizu, nato leta 1904 v St. Luisu , leta 1908 v Londonu in leta 1912 v Stockholmu ter leta 1920 v Antwerpnu.

Kasneje lokostrelstvo 52 let ni bilo na programu. Leta 1931 se je na pobudo Francije, Estonije, Peruja, Švedske, Švice in Čehoslovaške na prvem kongresu ustanovila mednarodna lokostrelska organizacija FITA.

 

Lokostrelstvo je dobilo legendaren pridih tudi (ali pa predvsem) z znamenitimi filmi o Robinu Hoodu, ki se je po legendi boril za dobre namene. Legenda pravi, da je bil odličen lokostrelec.


V Sloveniji se je začelo lokostrelstvo razvijati po letu 1950. Najprej kot druženje med prijatelji in znanci, leta 1969 pa s prvim registriranim lokostrelskim klubom. Leta 1976 je bila v Mariboru ustanovljena Zveza lokostrelcev Slovenije. Trem ustanovnim klubom so se kmalu pridružili novi klubi. Danes je v Sloveniji 37 aktivnih klubov s preko 1000 člani. Pri nas tekmujemo v enajstih različnih disciplinah s štirimi vrstami lokov. Organizirajo se državna prvenstva, dvoranska liga, pokalna tekmovanja. Najboljši slovenski lokostrelci se udeležujejo mednarodnih tekmovanj, kjer dosegajo dobre uvrstitve, v nekaterih disciplinah pa smo celo v svetovnem vrhu.

 

 

 

Lilia Stepanova je poskrbela za promocijo lokostrelstva na Ameriškem talent šovu pred nekaj leti. S svojo gibčnostjo pa je navdušila vse prisotne.

 


Lokostrelstvo je olimpijski šport, ki zahteva za vrhunski rezultat celega človeka. V lokostrelstvu obstaja več različnih disciplin in več tipov lokov. Osnovna oprema vsakega lokostrelca je lok s tetivo in glede na tip in moč loka prilagojene puščice.

 


Kdo se lahko ukvarja z lokostrelstvom?

Lokostrelstvo je prelep, dinamičen in atraktiven šport primeren za vse generacije, ki strelcu nudi tako sožitje z naravo, kot tudi spoznavanje samega sebe v različnih situacijah. Krepi telo in duha. Lokostrelec pri streljanju uporablja skoraj vse mišice telesa. Potrebna je dobra fizična kondicija, odlična tehnika strela in na prvem mestu mirna in urejena glava, ki garantira optimalno izvedbo strelov. Lokostrelstvo je šport ali rekreacija, ki te dobesedno zasvoji.

 

ana_umerKakšen je uspešen strelec?

Lokostrelstvo na rekreativnem nivoju je relativno enostavno in ne zahteva kakšnih posebnih sposobnosti in prirojenih talentov. Na nivoju, kjer je vsak zadetek v center zelo pomemben, pa je stvar povsem drugačna. Strelec je vedno sam, rezultat oz. zadetki pa so le posledice načrtnega dela in predvsem 100% izvedbe in vrhunske psihološke pripravljenosti, kar pa ni niti malo enostavno. Vsi streli morajo biti izvedeni enako ob visoki sposobnosti balansiranja in manipulacije z energetskim potencialom telesa in ob upoštevanju fizikalnih zakonitosti ter vseh sil, ki delujejo na lok in na telo lokostrelca v fazi strela.

Koprčanka Ana Umer (na sliki desno) je osvojila bron na svetovnem prvenstvu (2010) v poljskem lokostrelstvu med mladinkami z ukrivljenim lokom.

 

 

 

Lokostrelske discipline

Tarčno

olimpijski-krogFITA KROG je najprestižnejša lokostrelska disciplina. Moški streljajo po 36 puščic na razdaljah 90, 70, 50 in 30 metrov, ženske pa na 70, 60, 50 in 30 metrov. Na daljših dveh razdaljah ima tarča premer 122 cm, na krajših pa 80 cm. V tej disciplini mednarodna lokostrelska zveza FITA organizira svetovna in evropska prvenstva.

 

  

 

2x70-metrov70 M KROG je disciplina, kjer tekmovalci streljajo dve seriji po 36 puščic na razdalji 70 metrov. Na olimpijskih igrah se tekmuje samo v tej disciplini, kvalifikacijam pa sledijo dvoboje

 

 

 

 

 

 

 

900-krogov2900 KROGOV tekmovalci streljajo po 30 puščic na razdaljah 60, 50 in 40 metrov. Ta disciplina je primerna za lokostrelce, ki se s tem športom ukvarjajo rekreativno.

 

 

 

 

  

Dvoransko lokostrelstvo

dvoransko-lokostrelstvoDVORANSKE KROGE na 18 ali 25 metrov in kombinacijo se strelja v zimskem času, ko se lokostrelstvo preseli v športno dvorano.

 

 

 

 

  

Poljsko

arrowheadARROWHEAD gojijo tako vrhunski lokostrelci kot tudi rekreativci. Tekmovanje poteka v naravi po bolj ali manj razgibani progi, kjer je razporejenih 24 tarč v enem ali dveh krogih, ki imajo lica z rumenimi centri. Tarče imajo premer 20, 40, 60 in 80 cm. Strelja se po 3 puščice. Pri polovici tarč je razdalja od strelskega mesta do tarče poznana, na drugi polovici tarč pa mora tekmovalec oceniti razdaljo sam.

 

 

 

 

3DNa tekmovanjih v 3D KROGU so tarče narejene iz umetne mase in so imitacije živali v naravni velikosti. Postavljene so na razgibanih terenih. Razdalje do tarč so neznane do 45 metrov, tako da je potrebna večina ocenjevanja razdalj, kar na različnih terenih vedno predstavlja izziv. Na tekmovanju je postavljenih 40 tarč. Tekmovalec lahko v vsako tarčo izstreli eno puščico.

 

  

Dodatne discipline

FLIGHT KROG Lokostrelci streljajo v daljino. Zmaga tisti, ki puščico izstreli najdlje.


CLOUT KROG Tarča je narisana na zemlji in ima premer 15 metrov. Mlajše kategorije streljajo na razdalji 85 metrov, kadeti na 125 metrov in višje kategorije na165 metrov.

GOZDNI KROG Tarče so postavljene v naravi, na njih so risbe ali fotografije živali v naravni velikosti. Progo sestavlja najmanj 12 in največ 24 tarč živali pri katerih so s svetlejšo barvo obkroženi centri. Tarče se strelja z neznanih razdalj, vendar so lahko razdalje do tarč tudi znane. Na vsako posamezno tarčo je možno izstreliti po 3 puščice, vendar se šteje samo zadnja izstreljena.


LOKOSTRELSKI TEK Kombinacija teka in streljanja.


LOKOSTRELSKI BIATLON Kombinacija teka na smučeh in streljanja z lokom.

 

 

lok

 

Vrste lokov

Ukrivljeni lok

ukrivljeni-lokŠportno lokostrelstvo se je z uporabo merilne naprave in tleskača bistveno spremenilo. Bistven pripomoček na loku, ki je značilen za olimpijski slog, je tleskač - kliker. Način streljanja z merilno napravo in tleskačem, ki pomaga pri konstantnosti dolžine potega imenujemo ukrivljeni ali olimpijski slog. Zanj je značilna dvojna ukrivljenost listnatih krakov, ki poveča hitrost puščici in omogoča udobnejše streljanje. Poleg namerilnega pripomočka in tleskača uporabljamo v olimpijskem slogu še stabilizatorje z utežmi, ki zmanjšajo poplesavanje in zamik loka ob strelu. Ukrivljeni lok je edini slog, ki je uradna disciplina na Olimpijskih igrah.

 

Sestavljeni lok

sestavljeni-lok1Sestavljeni lok je lok moderne dobe. Po številu privržencev v posameznih lokostrelskih slogih, danes ta prednjači pred vsemi. Sestavljeni lok je tehnično prilagojen današnjemu tempu in načinu življenja. Sestavljen je iz ročaja, dveh krakov, tetive, dveh napenjalnih kablov in dveh ekscentričnih koles z ležaji, ki zaradi razlike v premeru zreducirata vlečno moč loka tudi do 80%. Tetiva se sproži z mehanskimi sprožilci. Na loku je dovoljena dodatna oprema; merek z lečo, kukalo na tetivi, stabilizatorji, amortizerji in avtomatsko odmično ležišče za puščico.

 

 

Goli lok

goli-lokGoli lok je sestavljen iz ročaja in dveh upogljivih  ploščatih krakov enako kot ukrivljeni lok. Lok je za uporabo napet s tetivo, ki ima označeno točko nasedanja puščice. Med streljanjem je ročaj oprt v dlani držalne roke, medtem ko prsti druge roke v prvem pregibu vlečejo tetivo. Ime goli lok ima zaradi skromne dovoljene dodatne opreme, ki obsega le kompenzacijski gumb, ležišče za puščico in dodatno obtežitev z utežmi. Merjenje v tarčo poteka s poravnavo smeri in višine preko konice puščice. Kompenzacija elevacije puščice se vrši s spreminjanjem višine prijema na tetivi.

 

 

Instinktivni  lok

instiktivni-lokV osnovi je podoben golemu in ukrivljenemu loku, le da je dodatna oprema še bolj skopa. Dovoljeno je namrčè le ležišče za puščico in skromen podaljšek z utežjo dolžine 12,5 cm. Tudi glede opremljenosti puščic je nekaj zadržkov, saj so predpisane teže konic. Prijem tetive je enak kot pri ukrivljenem loku z razliko, da je sidrišče dlani na obrazu v bližini očesa. Kot ime pove se s tem lokom strelja instinktivno po občutku predvidene elevacije puščice do tarče.

 

 

 

Dolgi lok

dolgi-lokDolgi lok je naslednik angleškega srednjeveškega loka. Izdelan je iz enega kosa, ki je običajno zlepljen v kompozitu več materialov ali pa je iz enega kosa debla. Tetiva za ta lok je običajno pletena kot vrvica. Pravi dolgi lok je dolg toliko, kot je visok strelec in ima enkrat ukrivljena kraka, katerih presek je krožne ali D oblike. Z dolgom lokom se strelja po občutku predvidene elevacije puščice do trče.

 

 

 

 

Točkovanje

Dvoransko - disciplina Compound

scoring3

 

Na prostem

outdoor_rounds_10_zone_scoring

 

Lokostrelska društva v Sloveniji

DL Amor Hudovernikova 2, 1000 Ljubljana Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
DL Dravograd Koroška cesta 48, 2370 Dravograd Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
DL Šmarna Gora Čarmanova ul. 7, 1215 Medvode Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
DLLL Ljubljana Pegamova 1, 1000 Ljubljana Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
DLLL Snežniška Diana Markovec 9a, p.p. 5, 1386 Stari trg pri Lo.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
GLK Tržič Cesta na Loko 3, 4290 Tržič Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
KL Kranj Vodopivčeva 8, 4000 Kranj Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LD Divja puščica Krpanova 2, 8340 Črnomelj Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LD Koroška Čečovje 50, 2390 Ravne na Koroškem Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LD Krasinec Krasinec 5a, 8332 Gradac Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LD Logatec Partizanska cesta 6, 1370 Logatec Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Ankaran p.p. 1166 , 6001 Koper Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Celje Jez. pri Šmartnem 6a, 3201 Šmartno v R.D.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Dolenjske Toplice Roška cesta 10, 8350 Dolenjske Toplice Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Feniks Kranj Mirka Vadnova 22, 4000 Kranj Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Gorica Bilje 147, 5292 Renče Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Gornji Grad Attemsov trg 4, 3342 Gornji Grad Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Ilirska Bistrica p.p. 9, 6250 Ilirska Bistrica Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Indiana Logarska dolina 18, 3335 Solčava Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Jevnica Kresniške Poljane 27, 1281 Kresnice Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Kamnik Cankarjeva 26, 1240 Kamnik Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Ljutomer Ormoška cesta 32, 9240 Ljutomer Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Maribor Milenkova 5, 2000 Maribor Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Mins Postojna Globočnikova 7, 6230 Postojna Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Most na Soči Most na Soči 105, 5216 Most na Soči Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Muta Pohorska cesta 33, 2366 Muta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Orel Mestni log I/1, 1330 Kočevje Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Potens Podolnica 40, 1354 Horjul Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Sokol Ložnica Ložnica pri Žalcu 24, 3310 Žalec Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Šenčur Pipanova 80, 4208 Šenčur Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Tolmin Volčanski Ruti 17, 5220 Tolmin Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Turjak Turjak 17, 1311 Turjak Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Valvasor Ul. Prvoborcev 24, 1410 Zagorje ob Savi Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Varing Novo mesto Ul. Danila Bučarja 4, 8001 Novo mesto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
LK Žalec Bevkova 10, 3310 Žalec Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
ŠD Partizan, LS Škofja Loka Frankovo nas. 177, 4220 Škofja Loka Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
VLR Vilijem Rovte 120b, 1373 Rovte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
ZSČ OZ Ljubljana Linhartova 13, 1000 Ljubljana Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

Viri: www.lkzalec.com, www.archery-si.org, http://lkankaran.si, www.youtube.com, wikipedia

 


Za Vas raziskoval in uredil Oliver Savijani.
Ocenite ta članek:
( Število glasov: 13 )

Objavite povezavo do tega članka na Facebooku