Schumacherjeva vrnitev je bila odlična poteza!

 


Michael-Schumacher-Mercedes-GPSezona sicer še ni končana a je do konca samo še nekaj dirk, tako da že lahko potegnemo črto pod sezono 2010 za nekatere dirkače v Formuli 1. Eden izmed  dirkačev, ki je zaznamoval sezono 2010 je tudi Michalel Schumacher, dirkaška legenda sveta Formule 1. 7 naslovov svetovnega prvaka, 91 dirkaških zmag, 154 krat med prvimi tremi.

To so samo glavni dosežki v karieri Michaela in prav vsi so rekordni saj tega pred njim ni napravil še nihče. Vedno so bile polemike ali je najboljši vseh časov on ali je to Ayrton Senna. Če vprašate mene so to popolnoma neumne primerjave, kajti Formula 1 ni tek na 100 metrov, kjer je pač najboljši vseh časov tisti, ki ima najboljši čas, torej svetovni rekord in dominira v svojem obdobju.


V Formuli 1 pa je malo drugače, kajti vpletena je tehnika in to tako močno, da je že skorajda vprašljiva vloga voznika pri osvajanjih naslovov. Vsaj v nekaterih obdobjih dominacije je to lepo vidno, ko so bili vozniki enostavno razvrščeni po moštvenih ekipah. In vedno sem nekako skeptičen in rezerviran do kovanja v zvezde voznikov, ko sta na koncu sezone v svetovnem prvenstvu Formule 1 na vrhu dva voznika istega moštva. Kot na primer v letu 2009 Jenson Button in Rubens Barichello, ali pa še številna druga leta, ko je bil prvi Michael in na drugem mestu njegov sovoznik. Vedno se poraja v meni dvom, kakšne bolide so vozili tekmeci…

 

Koliko sploh lahko prispeva fantastičen voznik v primerjavi s povprečnim?

Kljub mojim pomislekom vseeno menim, da kar precej. Ne samo z temi dodatnimi tremi desetinkami po krogu, ampak se najbolj nazorno to pokaže pri sposobnosti prehitevanja. Tu se vedno pokaže karakter voznika.

Z gotovostjo tukaj odstopata v zadnjem času Fernando Alonso in Lewis Hamilton. Vsekakor v prejšnjih letih tudi Michael Schumacher. Vsi trije so zelo agresivni v vlogi zasledovalca in vedno tvegajo. Kaj dosti preračunljivosti pri njih ni opaziti, medtem ko na primer je popolno nasprotje recimo Jenson Button ali pa recimo tudi Felipe Massa. Morda bi k prvim trem lahko prišteli še Sebastiana Vettla, vendar počakajmo še kakšno sezono ali dve, da tudi Sebastian dozori in naredi nekaj manj neumnih prehitevanj. Nekaj je biti agresiven, drugo pa neracionalen. Vsekakor pa tukaj jaz vidim pomembno razliko med temi vrhunskimi vozniki. Njihova želja po zmagah, agresivnost in zadostna mera egoizma je njihova konkurenčna prednost.


0282899
Številne novosti na dirkalnikih v 3 letih odsodnosti so pustile svoj davek


Vrnimo se nazaj k Michaelu. V zadnjem času poslušam, berem in gledam, številne kritike na njegov račun. Nekatere me že pošteno motijo saj me ovirajo pri normalnem spremljanju dirk. Res ni potrebe nekatere reči ponavljati v nedogled. To leti predvsem na nekatere komentatorje. No kakorkoli že, jaz sem drugačnega mnenja. Ne razumem ravno te »gonje« ki jo izvajajo določeni mediji, da je konec in da je čas za slovo. Da je bila njegova vrnitev napaka in tako dalje v nedogled. Dobro, razumem, potrebno je zagotoviti branost, pa vendar. Michael Schumacher je star 41 let, kar pomeni v vrhunskem športu, da je obdobje najboljše fizične pripravljenosti, refleksov, hitrosti, morda tudi koncentracije, za njim. Lahko, da je ta razlika veliko manjša kakor si to mi predstavljamo in skorajda zanemarljiva. Lahko pa da je tudi to del problema. Sam se bolj nagibam, da je za slabše rezultate krivo predvsem zelo omejeno testiranje.


Testiranja so zadnja leta skrčili zares na minimum. In po tolikšni odsotnosti ter vsakoletni revoluciji sprememb v zadnjih letih je zares težko vse sprejeti in po možnosti še prilagoditi svoj stil vožnje novim razmeram. Kako že pravijo, da je starega psa težko naučiti novih trikov? Mislim, da to ni tako daleč od resnice. Vsekakor pa to ne gre takole na hitro. Michael se je moral letos prilagoditi 3 letom sprememb, vsi ostali pa so vozili že lani in še dve leti poprej in se postopno prilagajali. Predstavljajte si to tako, kot če bi preskočili kakšen letnik šole. Malo bi se lovili naslednje leto mar ne?


Michael je letos dejansko novinec. Podobno kot Vitalij Petrov. Kakšni so njegovi rezulati letos? Drugo leto bo že malo bolje. Bomo videli. Sam, kljub vsemu ne pričakujem da se bo boril za naslov.MERCEDES-GP-PETRONAS-791255_1450818_3780_2372_F1GPBelgium2010_3481-635x360
Za Michaelom je precej "deževna" sezona


In zakaj menim, da je bila vrnitev odlična poteza?

Ja kaj pa naj Michael Schumacher počne? Naj mar leži na plaži in se vozi s kolesom? To je njegovo življenje in sedaj ima še nekaj let, ko se fizično lahko kosa v tem športu na vrhunskem nivoju. To je njegov hobi, njegova strast – ne delo. Naj vendar počne kar ga veseli! Rekordov pa mu realno gledano še dolgo ne bo nihče vzel. Tudi Michael Jordan se je vrnil in igral še pri 40. letih, pa je še vedno (in še dolgo bo) ena največjih košarkarskih  legend vseh časov. In to kljub temu, da je po vrnitvi igral obrobno vlogo. In podobno je z M. Schumacherjem.

Oliver Savijani

 Ocenite ta članek:
( Število glasov: 2 )

Objavite povezavo do tega članka na Facebooku

Komentarji tega prispevka:

 
Tilen
13.10.2010 17:30

Ja vse skoz pa tud ne more bit v formi
Citat