Ranč Mrcina - jahanje v naravi

 

rancmrcina1Ekipa spletnega portala Pozanimaj.se je tokrat obiskala Ranč Mrcino v vasi Studor pri Bohinju. Že ob prihodu na ranč smo bili navdušeni, saj je bil prvi pogled kot v kakšnem vestern filmu. Vse je bilo v naravnem stilu iz naravnih materialov. Ob prihodu je bilo na ranču kar nekaj obiskovalcev, v ogradi, kot smo kasneje izvedeli je to maneža, pa sta bila islandski konj in lipicanec. Vodnica nam je obrazložila o karakterju islandskega konja, katerega smo tudi opisali. Izvedeli smo tudi, da imajo začetniki najprej 15 minut razlage o jahanju, nato pa v spremstvu vodiča odjahajo nekaj krogov v maneži. Najmlajši lahko jahajo od dveh let naprej v sedlih z ročaji. Za samostojno jahanje ob spremstvu vodnika, pa morajo biti otroci stari najmanj 7 let. Za jahanje je najbolj priporočljivo, da pridete športno oblečeni in sicer v supergah in trenirki. Na Ranču Mrcina imajo 9 konj, pri vsaki turi pa je zraven tudi vodič. Družine imajo ob jahanju 15 % popust. Delovni čas imajo od 8 do 12 ure in od 16 do 21 ure. Bili smo malo radovedni zakaj med 12 in 16 uro ni delovnega časa in nam je vodnica razložila, da je takrat prevroče za konje in da imajo takrat počitek. Za jahanje je potrebna predhodna najava zaradi usklajevanja terminov ter želja in zahtev gostov. Rezervacije sprejemajo na GSM: 00386 (0) 41 790 297 Robi Božnar.


 

Organizirajo Vam tudi tabore za otroke, ponavadi je v skupini 15 otrok, ki spijo na seniku, domača kuhinja za prehrano, pomagajo pri delu na Ranču Mrcina in po eno uro dan jahajo. Mrcina Ranč ponuja tudi atraktivne terenske izlete po neokrnjeni naravi Triglavskega narodnega parka, viteški program, zabave za zaključene družbe, rojstne dneve, program s čarovnikom, streljanje z lokom, različne zimske programe ( božičkove sani, konjska vleka na smučeh - ski jöring ), vožnja s kočijo in kmečkim vozom ( lojtrnik ), športne dneve, šolo v naravi, organizirane ture ter organizacija po želji stranke po predhodnem dogovoru. V poletnih mesecih organizirajo tudi večere na ranču, kjer gledajo vestern filme, nastopajo pa različni izvajalci. Prejšnje poletje so imeli v gostih tudi popotnico Benko Pulko, večeri slovenskega alpinizma, gledališke predstave, razne koncerte in veliko drugih gostov. Poskusili smo tudi sami jahati islandskega konja in je bilo fantastično, tako, da smo postali, kar navdušeni nad jahanjem. Zato seveda priporočamo vsem, ki še niso preizkusili jahanja konj, naj to preizkusijo in doživeli bodo nepozabne trenutke.

 

rancmrcina2

 

O islandskih konjih

rancmrcina7Islandski konj je zdrav, trpežen in zanesljiv konj z lažjim in skladno zgrajenim atletskim, močnim in prožnim, telesom ter izjemnim značajem. Njihova matična domovina je prelepa Islandija. O islandskem konju je pomembno vedeti, da ga 1000 let selektivno vzrejajo v visoko temperamentnega potovalnega konja s prirojeno željo po teku in konja, ki je vedno pripravljen dati vse od sebe. Čeprav so islandski konji relativno majhni (130 do 145 cm - merjeno s palico na najvišji točki vihra in tehtajo med 300 in400 kg), je popolnoma zmotno misliti, da so primerni le za ježo otrok. Sploh ne! Ena izmed najpomembnejših telesnih značilnosti islandskega konja, poleg vzdržljivosti, je, da je sposoben zlahka nesti 1/3 svoje teže (na kilogram teže prekaša v moči vecino ostalih konjskih pasem za 1,6 krat!). Islandski konji so iznajdljivi in bistri, da v prehrambeno skrajno skromnih in klimatsko trdih razmerah lahko preživijo. Njihove kosti so izjemno kompaktne in goste. Živijo v čredah na prostem.


Trenirati se jih začne šele po četrtem letu starosti. Dosežejo visoko starost od 35 do 40 let, večinoma jih lahko jahamo celo do 30. leta starosti. Pa ne samo to - islandski konj daje mnogo mnogo več; Ti konji so edinstveni zaradi svojih petih hodov, od katerih ima predvsem tolt neprecenljivo praktično vrednost: to je za jahača izjemno udoben in tudi hiter hod, v katerem lagodno preči pokrajino čez drn in strn. Pri tem značilnem mehkem hodu je zaporedje gibanja nog: leva zadnja, leva sprednja, desna zadnja in nazadnje desna sprednja - tako kot pri hoji, vendar v izraziti akciji in v mnogo hitrejšem tempu. Pethodni konji: korakajo, kasajo, töltajo, galopirajo in pasajo. Pas, ki ga imenujemo tudi tekmovalni hod ali leteči pas, je hod, v katerem tekmovalni konji dosežejo visoko hitrost 50 km/h in med tem noge premikajo tako hitro, da so videti kot senca. Islandski konj je plemenita žival, ki pa mora seveda sovpadati z vašim načinom življenja. V Evropi imamo 160.000 islandskih konj. Islandija ima kar 80.000 konj, nadaljnih 80.000 živi drugod po Evropi, od tega največ (50.000) v Nemčiji. V Sloveniji je 500 islandskih konj, toda zagotovo bodo s svojo podobo, značajem, udobnim toltom in prestižnim letečim pasom osvojili še marsikaterega slovenskega ljubitelja konj.

Galerija slik

rancmrcina-1
rancmrcina-1
rancmrcina-2
rancmrcina-3
rancmrcina-4
Ocenite ta članek:
( Število glasov: 5 )

Objavite povezavo do tega članka na Facebooku