Vas zanima kako se izdelajo nogavice?

 

 

Ste kdaj pozorno opazovali nogavico in vas je morda zanimalo kako se taka nogavica izdela? Lahko so na njej zanimive barvne vsebine, lahko je popolnoma enobarvna, lahko sega do gležnjev ali čez kolena... In ravno zato, ker si po vsej verjetnosti nikoli niste vzeli časa za pozoren ogled svojih nogavic, imate v naslednjih nekaj minutah priložnost, da si še malce razširite svoja obzorja, tudi z nekaj znanja o nogavicah in nogavičarstvu...


Bili smo namreč na obisku. Tam kjer o nogavicah vedo tako rekoč vse. Če pa česa slučajno o nogavicah ne vedo, pa zagotovo ni pomembno.

No šalo na stran, čeprav smo res dobili tak občutek, kajti v Pletilstvu Erika z Mirne na Dolenjskem se že več kot 20 let ukvarjajo z nogavičarstvom in v tem času si lahko predstavljate, da so se veliko naučili in prehodili dolgo pot v svetu nogavic. Od začetnega enega stroja, za katerega si je bilo potrebno izposoditi denar pri prijateljih in izdelovanju nogavic na tem stroju dobesedno noč in dan, do današnjih časov, ko je v Pletilstvu vsaj 21 pletilnih strojev od tega 11 najsodobnejših, kjer poteka vsa komunikacija s stroji preko računalnika. Ga. Erika Zakrajšek, direktorica podjetja nam je povedala številne anekdote o svojih začetkih, prijazno pa nas je tudi sprejela in postregla.


Pletilstvo oz pletilnica ni ravno največja v svoji branži. Tudi kolektiv je manjši, a je zato vzdušje v pletilstvu toliko bolj prijateljsko in glede na stanje v svetu tekstila, je to verjetno tudi edina prava pot za manjše podjetje. In morda je ravno to tisti razlog zakaj podjetje po 20 letih še vedno posluje, in to vedno pozitivno. Lahko si predstavljate kako težko je biti konkurenčen na trgu tekstila, kjer prevladujejo Kitajski, Madžarski, Turški in izdelki iz ostalih dežel, kjer je cena za izdelavo tekstilnega izdelka neprimerno nižja. Tu mislimo predvsem na cenejšo delovno silo ter materiale in s tem seveda mnogo nižjo končno ceno izdelka, ki ga potem ponudijo tudi na Slovenskem trgu. No, Pletilstvo je tudi v takih razmerah zelo konkurenčno, kajti ima izredno sposobnost prilagajanja, in to ravno na račun manjšega kompaktnega in zelo delavnega kolektiva, nam je povedala ga. Erika.

 

socks_bannerNekateri izmed modernih vzorcev nogavic, ki jih izdelujejo


 

Včasih so "mame" nogavice "štrikale"...
Dandanes jih še vedno lahko, a običajno le zato, da si krajšajo dolge zimske večere. Proizvodnjo nogavic pa prepuščajo strojem, kot si jih lahko ogledate na spodnji sliki.

Spodaj pa si lahko ogledate tudi video o izdelavi nogavic v pletisltvu na odličnih strojih enega izmed največjih svetovnih proizvajalcev strojev za pletenje - podjetja Lonati. Stroji so zelo učinkoviti, saj proizvedejo v eni uri od 10 do 20 parov nogavic (odvisno od velikosti nogavic). Izdelujejo se lahko tudi hlačne nogavice, s tem, da se zgornji hlačni del prišije na posebnem stroju. Stroj je sestavljen iz različnih enot. V zgornjem delu tako na primer napeljemo vse potrebne materiale za sestavo nogavic. To so običajno bombaž, elastan, poliamid, lycra in podobni. Za vezavo nogavice je vedno potrebna kombinacija materialov, četudi bi bilo morda idealno imeti nogavice iz 100% bombaža to tehnično ni verjetno, kajti taka nogavica se ne razteguje, kajti bombaž ni raztegljiv material.

No pustimo tehnične karakteristike sestave nogavice in se posvetimo stroju. Kot lahko opazite se vodila na katera napeljemo želene materiale vklapljajo in izklapljajo. Vrstni red kdaj je uporabljeno katero vodilo pa se seveda določi v računalniškem programu, narejenem prav za ta stroj. Tam določimo skorajda vse. Kdaj se vklopi material, kdaj naj se stroj naolji, kdaj naj vrže ven nogavico, kako hitro naj dela, kdaj naj vklopi vse mogoče ključavnice, in še in še. Za obvladovanje takega stroja pa je potrebno zelo intenzivno šolanje upravljavca in nekaj bistrosti le tega. Za popolno obvladovanje je potrebno vsaj leto dni prakse na teh strojih. Za začetno samostojno delo pa nekaj mesecev. V pletilnici pa imajo tudi starejše stroje, ki so prav tako zelo uporabni, vendar se na njih izdelujejo manj zahtevni izdelki. Na teh starejših strojih se namreč lahko izdelujejo samo nogavice oz hlačne nogavice brez vzorčenja, kot ga poznamo na novejših strojih.

 

 

 

 

 

 

Kaj vse v podjetju izdelujejo?

Vsekakor so nogavice glavni produkt podjetja. Take in drugačne. V svoji ponudbi pa nam predstavijo še marsikaj. Od zimskih termo nogavic, termo dokolenk, gladkih dokolenk, nogavic do gležnjev (stopalk), razno raznih vzorčnih nogavic, tankih hlačnih nogavic, vse do udobnih in toplih hlačnih nogavic primernih tudi za smučarje ali nasploh za mrzle zime. To pa še ni vse! V Pletilstvu je mogoče naročiti tudi vzorce in modele nogavic po lastnih željah. Največ se te možnosti poslužujejo podjetja ali društva ki želijo na primer ob Novem letu svojim strankam ali zaposlenim podariti priložnostno darilo, kot so to nogavice z logotipom in voščilom podjetja. Nekatere izmed produktov pa je mogoče kupiti v spletni prodajalni Momara. V kolikor potrebujete kakšen izdelek, ki ga v prodajalni ni pa lahko podjetje kontaktirate direktno, saj na ta način prejmete nogavice direktno iz proizvodnje in seveda zato precej ugodneje.

Spodaj si lahko ogledate nekaj izmed otroških artiklov Pletilstva Erike in sicer tanke hlačne nogavice, ki na mladenki ( Karin) izgledajo odlično!

 

a3
<< nazaj  stran  1/2  naprej >>
a1
a2
a3
a4
a5

 

Fotogalerija produktov Pletilstva

b1
<< nazaj  stran  2/6  naprej >>
b1
b2
b3
b4
b5

 

 

Podatki o podjetju:

Pletilstvo Erika
Erika Zakrajšek s.p.
Rožna ulica 9
8233 Mirna, Slovenija

tel/fax: 07/ 30 47 970
GSM: 041 328 110  

www.pletilstvo-erika.si

Ocenite ta članek:
( Število glasov: 13 )

Objavite povezavo do tega članka na Facebooku