The Cardigans - glasbena skupina

 

Zgodovina skupine The Cardigans

Peter Svensson in Magnus Sveningsson, navdušenca nad hard rock glasbo, sta skupino The Cardigans ustanovila leta 1992 v mestu Jönköping na Švedskem, skupaj z bobnarjem Bengtom Lagerbergom, klaviaturistom Larsom Olofom Johanssonom in glavno pevko Nino Persson. Sprva so živeli v majhnem skupnem stanovanju, kjer so, brez prebite pare, spali na eni postelji, nametani drug po drugem, in snemali demo kasete, dokler ni ene med njimi slišal glasbeni producent Tore Johansson, temu pa je sledilo povabilo v Malmö ter leta 1994 snemanje prve uspešnice Rise and Shine.

cardigans-748695

Po začetnih uspehih na svojem domačem, Švedskem področju in Japonski, je skupina pravi mednarodni preboj doživela šele leta 1996 s skladbo Love Fool. Veliko zaslug za uspešnost same pesmi, kakor tudi benda kot celote, je imelo dejstvo, da je bila skladba vključena v filmsko uspešnico Romeo in Julija, kjer sta glavni vlogi odigrala Leonardo DiCaprio in Claire Danes. Leta 1997 so dobili tudi povabilo za nastop v seriji Beverly Hills 90210. Serija je bila zelo popularna v tistih časih.Leta 1998 so izdali morda celo njihov najboljši album, vsekakor pa najuspešnejšega – Gran Turismo. Velika hita s tega albuma sta bila skladbi Erase and Rewind in pa My Favorite Game. Prav ta skladba je postala tudi uradna skladba ene najpopularnejših računalniških iger tistih časov in sicer Gran Turismo 2 (GTA 2). Igralci te igre bi znali najti podobnosti med spodnjim videospotom in samo igro…Po albumu Gran Turismo so se začasno razšli, saj so se vsi želeli ukvarjati s solo karierami. Pred štiriletno pavzo so na trg poslali še sodelovanje s Tomom Jonesom v skladbi Burning Down the House.


Leta 2003 so se po štirih letih premora in vedno glasnejših govoricah, da so vmes že razpadli, vrnili na sceno z novim albumom Long Gone Before Daylight. Album je bil mirnejši in tišji, uspešen pa je bil predvsem na Švedskem, drugje precej manj. Na njem najdemo sicer ogromno odličnih skladb. Še največja uspešnica pa je bila pesem For What It's Worth (vsaj na radijskih vaovih). Ocene so subjektivne, a če je vam je všeč ena pesem iz tega albuma, potem vam bodo verjetno kar vse. Po mojem mnenju najboljši album skupine, kjer vse skladbe spadajo v podobno zgodbo. Lahko rečemo, da so skladbe sicer malo temačnejše, a za prave ljubitelje skupine The Cardigans je album pravi užitek in prava škoda bi bila, če se skupina ne bi ponovno združila po premoru in ustvarila ta čudovit album.


Sicer pa nas skupina vedno preseneti s čim novim in skozi čas so se njihovi albumi precej razlikovali eden od drugega. Nazadnje je skupina izdala zbirko uspešnic v začetku leta 2009. Trenutno je skupina znova na premoru in se člani zasedbe posvečajo solo karieram. Le upamo lahko na še več zares kvalitetne glasbe z njihove strani tudi v prihodnje.


THE CARDIGANS

Nina Persson – pevka
Peter Svensson
– kitara
Bengt Lagerberg – bobni
Magnus Sveningsson
– bas kitara
Lasse Johansson
- klaviature, akustična kitaraDISKOGRAFIJA ALBUMOV

 • "Long Gone Before Daylight" CD/LP (Stockholm Records/Universal Music, 2003)
 • "Gran Turismo Overdrive" CD maxi/12" vinyl, Ltd edition (Stockholm Records, 1999)
 • "Gran Turismo" CD/MC (Stockholm Records, 1998)
 • "First Band On The Moon" CD/MC (Stockholm Records, 1996)
 • "Life" CD/MC/LP (Stockholm Records, 1995)
 • "Emmerdale" CD-album (Stockholm Records, 1994)

 

Avtorjevih 10 najljubših

 1. Erase and Rewind (1998 Gran Turismo)
 2. Communication (2003 Long Gone Before Daylight)
 3. For What It's Worth (2003 Long Gone Before Daylight)
 4. My Favorite Game (1998 Gran Turismo)
 5. You're The Storm (2003 Long Gone Before Daylight)
 6. Higher (1998 Gran Turismo)
 7. Hanging Around (1998 Gran Turismo)
 8. Lovefool (1996 First Band On The Moon)
 9. And Then You Kissed Me (2003 Long Gone Before Daylight)
 10. Please Sister (2003 Long Gone Before Daylight)

 

Spletna stran skupine: www.cardigans.com


Za Vas raziskoval in uredil Oliver Savijani.

DISKOGRAFIJA

1994 - Emmerdale

emeralde
Skladba: Sick & Tired

1995 - Life

life
Skladba:Carnival

1996 - First Band On The Moon

first_band_on_them_moon

Skladba: Love Fool


1997 - Other Side Of
The Moon
the_other_side_of_the_moonSkladba: Plain Parade

1998 - Gran Turismo

gran_turismo
Skladba:
My Favorite Game

2003 Long Gone Before Daylight

long_gone_before_daylight
Skladba:
For What It's Worth

2005 Super Extra Gravity

super_extra_gravity
Skladba:
Don't Blame Your DaughterOcenite ta članek:


Objavite povezavo do tega članka na Facebooku